• Följ oss på sociala medier för senaste nytt @allatidersskebo

Gysinge Lasyrolja 1 liter

  • 375 kr
I lager.
Lagersaldo: 2

Lasyr är en färg med mindre färgpigment än vanligt. Färgen är helt enkelt mer genomskinlig än normalt och man kan därför se underlaget igenom. Det här sättet att måla blev speciellt populärt från 1860-talet då schweizerstilen gjorde sitt intrång i Sverige. Stilen ville att trä skulle se ut som trä, men ändå »förbättras« och få mer kulör än det hade naturligt. I spåren av detta trämode följde ett enormt uppsving för träådring, en teknik där man först målar underlaget tunt i en kulör och sedan laserar över den med en annan. Mönstret, eller själva ådringen, uppkommer alltså när man ser bottenfärgen genom lasyren. Så målar man bl a björkådring och så målar man mahognyådring.

Lasyr kan också bestå av bara en strykning där man låter det naturliga träet lysa igenom. Den tekniken blev populär samtidigt och många interiörer från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal är målade så. Modet kom igen på 1970-talet och i snart sagt var och varannan villa i Sverige fanns den tiden t ex ett laserat allmogekök.

Lasyrens kvalitet hänger samman med ingrediensernas kvalitet. Den kan vara av plast och föga långlivad, eller av linolja och fortfarande i nyskick fast den kanske är 150 år gammal. Utomhus är lasyr inte någon bra färg, genom att solens ultravioletta ljus lätt når in i träet och åldringsprocessen går fort. Vill man förnya lasyren hamnar man oundvikligen i problemet att den blir alltmer täckande för varje ommålning. Inomhus, däremot fungerar den bättre och man kan själv tillverka sin egen lasyr bara genom att späda vanlig linoljefärg med linolja och terpentin.